De Friese Elfsteden

Dé elf plaatsen in Friesland die stadsrechten verkregen
Leeuwarden elfsteden vaarvakantie

Leeuwarden

Met 90.000 inwoners en haar stadskern met oude panden en andere bezienswaardigheden, de trotse hoofdstad van Friesland.

Meer informatie
boot huren Sneek - 6 tot 10 personen

Sneek

Sneek is de grootste plaats in de gemeente Súdwest-Fryslân en de derde plaats in de provincie Friesland (Nederland). De stad telde in 2010 33.260 inwoners.

Meer informatie
Harlingen

Harlingen

Harlingen behoort tot de Friese elf steden en telt ongeveer 14.715 inwoners. Het is de op vier na grootste plaats van Friesland.

Meer informatie
Dokkum

Dokkum

Dokkum is een van de Friese elf steden en heeft een regionale verzorgingsfunctie voor Noordoost-Friesland. De stad is de 5e winkelstad van Friesland.

Meer informatie
Franeker-elfsteden stad

Franeker

Franeker zou rond 800 zijn ontstaan als een Karolingisch castellum. De naam zou afkomstig zijn van “Froon-acker”, ofwel “land van de heer/koning”.

Meer informatie
Bolsward

Bolsward

Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste (Sint Maartenskerk) dateert van voor het begin van de jaartelling.

Meer informatie
Workum

Workum

Workum is een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân met 4365 inwoners (2017), gelegen in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Friesland.

Meer informatie
Ijlst

IJlst

IJlst is een kleine stad in de Nederlandse provincie Friesland en een van de Friese elf steden. In 2009 telde IJlst ruim 3200 inwoners.

Meer informatie
Stavoren

Stavoren

Stavoren is een stad met ongeveer duizend inwoners. Stavoren was de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten verkreeg.

Meer informatie
Hindeloopen

Hindeloopen

Hindeloopen is een kleine stad in de Friese gemeente Súdwest-Fryslân. Op 1 januari 2006 telde Hindeloopen 870 inwoners.

Meer informatie
sloten

Sloten

Sloten ligt dicht bij het Slotermeer en is gelegen tussen Lemmer en Balk. Sloten behoort tot de Friese elf steden en was tot 1984 een zelfstandige gemeente.

Meer informatie